23 листопада 2021 р.

Домовленості між Баштанською міською радою і КП «Міськводоканал» досягнуті



Останнім часом мешканці Баштанської міської територіальної громади активно обговорюють питання продовження терміну дії контракту Баштанської міської ради з директором КП «Міськводоканал» Віктором Котом, який на початку листопада отримав лист-повідомлення від міського голови про закінчення дії контракту. Про це розповіли працівники водоканалу журналістам редакції «Голосу Баштанщини». Вони висловили підтримку своєму керівнику та сподівання на продовження терміну дії контракту.

Опубліковано у "Голосі Баштанщини" №46 від 20 листопада 2021 року.
Запрошуємо вас передплатити "Голос Баштанщини", детальніше - за цим лінком!


Звернення від колективу

Оскільки переважна більшість представників колективу хочуть і надалі бачити керівником підприємства Віктора Кота, адже впевнені, що більш достойної кандидатури немає, вони відправили колективне звернення міському голові Олександру Береговому за 86 підписами з таким текстом: «Колектив КП «Міськводоканал» Баштанської міської ради, провівши збори, вирішив звернутися до Вас з великим проханням продовжити дію контракту від 15.12.2015 року з директором нашого підприємства Котом Вік-тором Васильовичем або укласти контракт на новий термін згідно вимог чинного законодавства.
Кот Віктор Васильович має відповідну вищу освіту інженера-будівельника, яку здобув у Львівському політехнічному інституті та в Українському інституті інженерів водного господарства за спеціальністю «Промислове і цивільне будівництво», а також освіту магістра управління Національної Академії Державного управління при Президентові України за спеціальністю «Регіональний розвиток».
За керівництва Віктора Васильовича було зроблено багато важливих справ на підприємстві. Відремонтовано та введено в експлуатацію системи водопостачання в 9 населених пунктах, замінено насосне та електрообладнання на 15 свердловинах та шахтних колодязях що дало змогу забезпечити населення сільської місцевості водою цілодобово. Проведено повну реконструкцію швидких фільтрів, встановлено нове обладнання та замінено фільтруючі елементи. Крім того, проведено пов-ну реконструкцію насосної станції (НС) І підйому та капітальний ремонт НС ІІІ підйому. Власними силами проводиться поступове відновлення будівель і споруд підприємства (капітальний та поточні ремонти). Відремонтовано  автопарк, якому понад 35 років, весь автотранспорт працює в повному складі. У разі виходу з ладу рухомого транспорту докладається максимум зусиль для того, щоб техніка та персонал могли оперативно вирішувати завдання з  експлуатації систем водоподачі. Сьогодні поза поточними роботами активно продовжується реконструкція водозаборів, водомереж, особливо на ділянках, де підприємство зазнає втрат від аварій. Керівник знає і бачить перспективу розвитку підприємства на майбутні роки. Постійно впроваджуються нові методи виробництва, які направлені на оперативність, енергозбереження, і, як наслідок, на прибутковість підприємства. Все це дає можливість поступово покращувати рівень надання комунальних послуг.
Віктор Васильович досвідчений керівник, має 30-річний досвід роботи в галузі водопровідно-каналізаційного господарства, досконало знає та контролює весь виробничий процес водопостачання: від забору води до надходження до споживачів,  приймає адекватні рішення в стислі строки, планує роботу не лише на сьогодні, а й на наступні роки. Він завжди вирішує проблемні питання підприємства та трудового колективу.
Завжди йде на допомогу у вирішенні не лише нагальних виробничий питань, а й особистих звернень працівників.
Просимо Вас від усього колективу КП «Міськводоканал» Баштанської міської ради залишити на посаді директора підприємства Кота Віктора Васильовича та продовжити з ним контракт від 15.12.2015 року або укласти його на новий термін.
Щиро дякуємо за розуміння, сподіваємось, що Ви приймете до уваги наше колективне звернення при вирішенні питання щодо керівництва підприємством у наступні роки».

До речі, за результатами національного бізнес-рейтингу України, рейтингова програма «Лідер року 2021», комунальне підприємство «Міськводоканал» Баштанської міської ради посіло 5 місце серед суб'єктів господарювання України у номінації «Платоспроможність» і 1 місце серед суб'єктів господарювання Миколаївської області за показником «Коефіцієнт оборотності грошових коштів». Підприємству присвоєно звання «Лідер року 2021».

Зустріч з керівництвом міської ради 12 листопада на подвір’ї КП «Міськводоканал» відбулися збори трудового колективу, де кожен бажаючий мав змогу виступити й висловити свою думку. У зібранні взяли участь очільник Баштанської міської ТГ Олександр Береговий та його заступник Олександр Васильєв, перший заступник голови облради Володимир Фроленко, депутати Баштанської міської ради, представники обласної профспілки працівників житлово-комунального господарства. 

Першим до учасників зібрання звернувся Олександр Береговий, який пояснив свою позицію і висловив зауваження щодо роботи керівника КП «Міськ-водоканал».
«Останні пів року співпраці з директором водоканалу не було взагалі. Керівник не приходив на апаратні наради, на виконкоми, не контактував із заступником міського голови. Сьогодні ми не володіємо інформацією про те, що фактично відбувається на підприємстві: є проблеми чи немає, виплачується заробітна плата чи ні. Мені відомо від ваших окремих працівників, з якими я спілкуюся, що не виплачується заробітна плата три місяці. Дехто казав, що остання виплата була за вересень... Яка ситуація сьогодні я не знаю. Це єдина установа з якою у нас немає співпраці», – повідомив міський голова.
Олександр Береговий  пояснив, що нещодавно він та голови депутатських фракцій, постійних комісій зустрічалися з керівником Міськводоканалу і дійшли до висновку, що контракт буде продовжено, але з внесенням до нього певних змін і за умови активної співпраці керівника комунального підприємства з органом місцевого самоврядування. В.В. Кот повинен періодично звітувати перед міськрадою про стан справ на підприємстві.
Широкого обговорення набуло питання фінансової стабільності підприємства, адже думки розділилися. Виступаючі не були згодні з позицією Олександра Берегового, який переконаний, що з вини керівництва у позаминулому році «Міськводоканал» ледь не став банкрутом і нагадав, що міська рада тоді вимушена була виплатити близько 2 млн грн  боргу за підприємство. 
– У нинішньому році податкова також виставила претензію на суму близько 2 млн грн. Водоканал виплатив 400 тис. грн, рішенням сесії ми також виділили 400 тис. грн на погашення цієї заборгованості, але сьогодні ми не володіємо точною інформацією, яка є заборгованість, – продовжував пояснювати голова Баштанської міської територіальної громади.

Працівники підприємства намагалися довести, що ніяких проблем не виникло б, якби міськрада повністю виконувала свої зобов’язання згідно домовленостей.

– Коли створювалась об’єднана територіальна громада, міська рада запевняла, що буде допомагати водоканалу, адже коли додалися села, нам стало дуже важко. Я працюю на екскаваторі, за день ми «намотуємо» по 70 км. Це просто перегін техніки в село і назад, не враховуючи виконання роботи на місці. І ці всі витрати лягають на «плечі» нашого підприємства. Міська рада не допомагає взагалі. Усі мережі, прокладені у 60-их роках, геть зношені. У Христофорівці ми знаходили чавунні труби, де раструби залиті свинцем.  Де ж не буде проблем на водоканалі, якщо всі роботи виконуються тільки за кошти підприємства, – висловився екскаваторник Олександр Єсауленко.

Захищаючи свого керівника і підприємство, в дискусію втупила економіст Лариса Домарацька.
– Це не керівник винний, а міська рада. Те, що тариф затверджували економічно не обґрунтований, це нікого не цікавить?! Ми їхали у села і працювали за гроші підприємства, а хто відшкодував? Міська рада не дала й копійки. Ми витратили 2,5 млн грн, а 2 млн грн було боргу по податку. Так що, треба було заплатити ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) чи здійснити роботи в селах? Хто нам відшкодував витрати? Ніхто! Ми пів року зверталися до колишнього міського голови – просили, щоб заплатили за нас, дали безвідсотковий кредит, а ми тоді усе повернемо. Ніхто й нічого! А коли прийшла перевірка, тоді звинуватили в усьому водоканал, – емоційно мовила пані Лариса.

Про важливість співпраці говорив і Володимир Фроленко. Він переконаний, що коли керівник підприємства не проявляє ініціативу зустрітися, це повинен зробити міський голова, відвідати підприємство, налагодити спів-працю, поспілкуватися з колективом, з'ясувати що відбувається. 
– Може варто залишити амбіції і почати вибудовувати співпрацю? Не треба «гнути через коліно», адже доведено вже, що це ні до чого не приводить. Якщо втратите хорошого директора, проблематично буде знайти іншого. Тим паче люди звикли до цього керівника. Зі своєї практики я спостерігаю за тим, що відбувається в області. На власні очі бачу як «ламають» людей, і коли на їхнє місце ставлять інших, там відбувається повна розруха...
Щоб вимагати, треба створити умови, піти на зустріч. Ну поставите ви сюди свою людину, а якщо вона не впорається із завданням? І чи прийме її колектив? Якщо ні, ви розумієте що тут почнеться?! Люди будуть звільнятися з роботи, шукати щось краще. А ну, знайдіть зараз таких спеціалістів. Та ви їх не знайдете! Подивіться на такі великі підприємства як облгаз і обленерго, там сьогодні дуже велика плинність людей, дефіцит кваліфікованих кадрів, не вистачає електриків, слюсарів. Тож не варто руйнувати таке підприємство, як водоканал, – переконаний Володимир Фроленко. 
 
Про те, що проблеми у сфері житлово-комунального господарства існують не тільки у Баштанці, але і по всій Україні, розповіла голова обласної профспілки працівників ЖКГ Світлана Начинова. Вона  акцентувала увагу на особливостях роботи комунальних господарств. Зокрема вважає, що тарифи на воду економічно необґрунтовані.
– Раніше  у складову тарифу закладали видатки на амортизацію мереж, потім їх прибрали, бо, буцімто, виходить дорого. Ми «заграємо» з населенням, десь економимо, щоб людям було дешевше платити. Хоче міська влада, щоб надавали послуги за нижчими цінами, відшкодовуйте із бюджету різницю між економічно обґрунтованим тарифом і фактичним, як це роблять в Очакові. Там тариф на послугу – 36 грн, але з них 4 грн доплачує місто для того, щоб населення платило 32 грн. Ви також можете так зробити і тоді підприємство буде з прибутком, міцно стоятиме на ногах. 
В Україні  європейські вимоги до санітарних норм якості води, очищення стоків, європейські ціни на електроенергію, запчастини, реагенти, а наші тарифи не встигають збільшуватися... Так, держава перекинула вирішення цих питань на місцеву владу з їхніми невеликими бюджетами, які не можуть все охопити, але повинно бути чітке розуміння, що це не тільки проблема підприємства, а й органів місцевого самоврядування, які відповідають за ефективність роботи, – пояснювала голова профспілки.



– Слушні зауваження як з однієї сторони, так і з іншої, – продовжив дискусію депутат міської ради Віталій Грицюк. Думаю, що керівники міської ради і міськ-водоканалу зроблять для себе висновки і будуть зус-трічатися частіше. Хотілося б відзначити, що за період роботи Віктора Васильовича, на водоканалі зроблено багато. Ми знаємо в якому стані він приймав це господарство. Не одна комісія і партнери з різних міст України приїжджали і бачили які є досягнення на підприємстві. Сьогодні ми бачимо і чуємо, що роботи ще дуже багато, треба модернізувати системи у селах і в м. Баштанка тощо. На це потрібні дуже великі кошти, – зазначив депутат.
Він пояснив, що, розуміючи важливість питання перепризначення керівника Міськводоканалу, депутати неодноразово зустрічалися з міським головою, говорили на цю тему і вже є певні домовленості.
– Олександр Анатолійович дав слово стосовно перепризначення і сподіваємося, що він його дотримається. Міський голова висловив свої вимоги щодо співпраці з Віктором Васильовичем, який почув його і сказав, що має намір трудитися далі, співпрацюючи з міською радою. Тож успіхів їм у роботі, терпіння й мудрості, – сказав В. Грицюк.


З проханням до міського голови проаналізувати виконання кількох програм, які затверджені рішенням міської ради, звернулася юрисконсульт водоканалу Наталія РИБАКОВА.  Вона пояснила, що в цьому році значно зросли ціни на електроенергію (майже у 2,5 рази). Усе дорожчає і в наступному році буде дуже нелегко. 
– Є програма щодо оптимізації мереж. Будь ласка, проаналізуйте її виконання, бо там є повне недофінансування зобов'язань, які взяла на себе міська рада стосовно оплати виготовлення проєктно-кошторисної документації. Перегляньте ваші локальні нормативно-правові акти, – запропонувала Н. Рибакова. 

Наостанок до учасників зібрання звернувся Віктор Кот, який подякував усім за розуміння й підтримку і запевнив, що готовий співпрацювати з міськрадою та разом з колективом і далі долати виклики сьогодення. 
– Учора дійсно були досягнуті домовленості. Я розумію, що ми повинні 
співпрацювати з міською радою у плані звітності, інформування. Переконаний, разом ми переживемо всі труднощі, які нас чекають, а їх буде немало в наступному році. Дякую за підтримку, для мене це дуже важливо! – зазначив Віктор Кот. 

На цьому збори трудового колективу завершилися. Працівники водоканалу, сподіваючись на позитивний результат від зустрічі,  розійшлися по своїх робочих місцях виконувати щоденну рутинну роботу, щоб і далі забезпечувати безперебійну роботу складного комплексу інженерних мереж та споруд, від яких залежить цілодобове водопостачання жителів громади питною водою.
Любов КУРОЧКІНА

Немає коментарів:

Дописати коментар