27 липня 2021 р.

Масштабне заліснення України

  7 червня Президент України підписав указ №228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів», відповідно до якого, зокрема, передбачено розробити та затвердити Кабінетом Міністрів України державну цільову програму «Масштабне заліснення України». Так як Програма є державною, логічним є залучення до її виконання усіх лісокористувачів та власників лісів. Найголовнішим завданням лісогосподарських підприємств у даній Програмі буде збільшення обсягів лісовідновлення та лісорозведення. Лісівники займалися цим  раніше і будуть робити в подальшому. Об’єднавши всі наші зусилля, ми будемо старатись збільшити лісистість країни та спрацювати на посилення екологічного потенціалу планети. 

  ДП «Баштанське лісове господарство», як основний лісокористувач нашого району, візьме на себе провідну роль у виконанні даної програми. Вже сьогодні підприємство проводить розрахунки та визначається з обсягами заходів на 2021-2024 роки, що будуть проведені в рамках Програми.   При цьому планується щороку збільшувати обсяги створення нових лісів, доповнення зріджених лісових культур,  доглядів за лісовими культурами, заготівлі лісового насіння, вирощування посадкового матеріалу.  
  Весною 2021 року у лісництвах лісгоспу проведено лісокультурну кампанію, всі роботи проведено якісно та в оптимальні терміни. При цьому використано біля 100 тис. шт. сіянців, вирощених у власному розсаднику. Сьогодні вже проведено догляд за лісовими культурами на площі 132 га. При створенні лісових культур враховано лісівничу доцільність відповідності головних порід умовам місцезростання та видове розмаїття деревних порід. Радує те, що наші лісництва забезпечені садивним матеріалом в повному обсязі, так як його ми вирощуємо у власному лісовому розсаднику. По суті підприємство вже розпочало підготовку до нас-тупної лісокультурної кампанії – це первинна підготовка ґрунту під лісові культури, заготівля та переробка лісового насіння, посів розсадника та догляд за сходами на ньому.  
  Щоб виконати поставлені Президентом України завдання, звичайно, необхідне вчасне фінансування. І особливо гостро це стосується південних регіонів, яким необхідно буде виконати найбільші обсяги лісорозведення.
  Кожен лісівник плекає надію, що його праця не буде марною, що кожна людина бережно та відповідально ставитиметься до навколишнього світу. У тому числі й до кожного лісового насадження, в яке вкладена часточка душі не одного працівника лісового господарства. Ми всі повинні не лише зберегти, а й примножити те, що дісталося нам у спадок. А потім із чистим сумлінням усе надбання передати своїм нащадкам.
Володимир ГАЙДАШ, 
директор ДП «Баштанське ЛГ»

Опубліковано у "Голосі Баштанщини" від 24 липня №30


Немає коментарів:

Дописати коментар