12 квітня 2021 р.

Тут працюють професіонали

 Жити краще в безпечному, заможному та стабільному світі – мрія кожної людини. Саме тому наша країна, незважаючи на труднощі розвитку, нестабільну економіку, складну політичну ситуацію та військову агресію, впевнено крокує шляхом реформ. Баштанська громада, яка завжди була в авангарді суспільно-корисних та прогресивних змін, також робить свій внесок у розвиток нових форм суспільного життя та впроваджує інноваційні підходи до створення комфортного соціального середовища. 

Соціальне обслуговування найбільш складна, але безумовно найлюдяніша, система соціальної сфери, бо базується на принципі гуманізму та стосується кожного члена громади. Саме тому в період реформування системи соціальних послуг, проведення структурних реформ та децентралізації фінансування установ та закладів соціальної сфери важливо не залишити без допомоги жодної людини, яка потребує державної підтримки.

Протягом останніх років на державному рівні досягнуто певного прогресу у сфері надання соціальних послуг, зокрема, прийнято Закони України «Про соціальні послуги», який передбачає заходи щодо розширення доступу осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, до соціальних послуг, забезпечення їх якості та ефективності.

Саме для таких цілей у Баштанській ТГ у січні 2021 року була створена комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Баштанської міської ради». Це заклад соціального обслуговування у відповідності до потреб громади. Кожен мешканець і кожна мешканка має доступ до комплексних соціальних послуг, що надаються професіоналами високої кваліфікації.

Для багатьох людей похилого віку, які на схилі літ залишилися самотніми, в установі працює відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання на 20 місць. Підопічним забезпечені гарні умови проживання, сучасно обладнанні кімнати, чотириразове харчування, одяг та ін. Кожного дня працівники відділення на чолі з завідувачем Наталією РУДЬ, а це жінки, здійснюють догляд, готують смачні страви, годують, складають дієтичне меню, надають медичні послуги, перуть одяг. Вони є найкращим другом, надійним помічником, а часто може і єдиною розрадою в теперішньому складному житті підопічних.

Соціальний робітник – незамінний помічник для самотніх людей з обмеженими можливостями. Це не лише помічник у побуті, а велика опора у житті, чуйний співрозмовник та порадник у будь-якій ситуації. У відділенні соціальної допомоги вдома (завідувачка Олександра РУБЛЕНКО) КУ «Центр надання соціальних послуг» 15 соціальних робітників. Це жінки, які опікуються понад 150 підопічними. Послуги, які надають наші соціальні робітники, найрізноманітніші. Доставляють продукти харчування, оформляють пільгові рецепти на медикаменти, сплачують за комунальні послуги, прибирають помешкання, допомагають у самообслуговуванні, надають необхідну фізичну й психологічну підтримку та ще багато іншого. У кожного з наших підопічних своя життєва історія, своя трагедія. Для багатьох наших підопічних соціальні робітники стали вже рідними, вони ніколи не байдужі до людських проблем.

Формування та розвиток соціальних навичок, умінь, соціальної компетенції; участь у клубах за інтересами, клубах активного довголіття, організація денної зайнятості та дозвілля, вимірювання артеріального тиску, заняття з лікувальної фізкультури, фітотерапія, надання реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю, перукарські послуги та ремонт одягу – всі ці послуги надаються у відділенні денного перебування (завідувачка Світлана МАКСИМЕНКО). У відділенні працюють жінки – це і вчитель-реабілітолог, соціальний педагог, фахівці з соціальної роботи, медична сестра. У кожного за плечима багатий життєвий досвід роботи з людьми, великі професійні знання, високе почуття відповідальності, бажання працювати.

Невід’ємною складовою установи є відділ бухгалтерського обліку (головний бухгалтер Тетяна ГУРМАЗА). Не рахуючись з власним часом, ці невтомні жінки-трудівниці дбають про вчасно виплачену заробітну плату, про сплату податків та фінансовий стан установи.

Кадровий потенціал – це головна умова успіху. Вміння відповідально ставитись до своїх обов’язків − це професійне кредо інспектора з кадрів Олени Пономарчук. Від її компетентності залежить вся робота з кадрами в установі.

На сьогодні немає значення, яку посаду займає той чи інший фахівець, у якому відділенні працює, головне, щоб він умів вислухати і прагнув допомагати людям. Є працівники різного фаху. Стаж служби одних налічує не один десяток років і ті, у кого ця служба лише розпочинається. Але у кожного за плечима багатий життєвий досвід роботи з людьми, великі професійні знання, високе почуття відповідальності, бажання працювати.

У переддень свята щиросердечно вітаю з чудовим весняним святом 8 Березня жінок установи – сьогоднішніх працівниць і наших ветеранів. Дорогі колеги! Прийміть побажання добра, любові, удачі, успіху, завжди гарного настрою, відмінного здоров’я, успішної кар’єри, приємних компліментів, подарунків і справжнього жіночого щастя!

Побажати хочу радісних миттєвостей життя і великого щастя, прекрасного настрою і великої удачі, приголомшливих ідей і запаморочливої краси.

Нехай у кожній вашій оселі завжди лунає дитячий сміх, панують злагода і любов.

Вічної вам весни і молодості!


Наталія ГУДЗЬ, 
директор КУ «Центр надання соціальних послуг Баштанської міської ради»





Опубліковано у "Голосі Баштанщини" від 6 березня 2021 року №4 
у вкладці "Вісник Баштанської територіальної громади"


Немає коментарів:

Дописати коментар