5 квітня 2021 р.

Вишивка − як ліки для чутливої душі

У дні весняного пробудження й оновлення людство вшановує жінку. Неможливо уявити життя на планеті без жінок: чарівних, лагідних, щирих на любов, берегинь родинного вогнища, мудрих наставниць, просвітниць душевного спокою, доброти та злагоди. 

Кожна жінка особистість. Вона гармонійно поєднує роботу, творчість, родину і громадську діяльність. У кожної з них своя історія успіху, своя доля, свої вподобання, свої досягнення, але всіх об’єднує і вирізняє серед інших те, що усі вони непересічні, яскраві особистості, люди, які творять і рухають вперед історію рідного краю. Про таку жінку хочу розповісти сьогодні. 



Тетяна СОТНІКОВА – любляча дружина, турботлива матуся та бабуся. Ця жінка створена для краси. Їй даровано не лише сприймати естетично досконалі речі рецепторно, але й творити власне, неповторне. Це на прикладі доводить Тетяна Василівна: приватний підприємець по життю, митець – у душі.

Пані Тетяна займається вишиванням бісером близько 5 років. Починала з ікон, а зараз створює живописні картини. Займалася багато чим, але вишивка бісером притягувала до себе магнітом. Жінка зізнається, що її «тримає» інтрига, сподіваний результат: ти починаєш з білого полотна, слідкуєш, як зображення «виростає», змінюється, і отримуєш від цього насолоду. А ще зачаровує гра тонів і плавність «зображення»,  якої наділена робота з бісеру.

– Не можу чітко пояснити цю любов, але знаю одне: мені це дуже подобається, цікаво. Вишивка знімає напругу, допомагає відволіктися від буденності. Це мої ліки, моя зона комфорту, – довірливо ділиться майстриня. 

Тетяна Василівна не шукає легких шляхів, тому обирає непрості роботи. На таку роботу іде багато часу та матеріалів, однак її переваги незаперечні: картини виглядають яскравіше, контрастніше, а візерунок виходить щільним і випуклим. Видно, що жінці подобається щось неординарне, не таке як у всіх. Вона вимоглива до свого вибору, поставлених цілей і результатів. Сьогодні вона не уявляє себе без цього заняття і завжди намагається знайти для нього час. Звичайно, з огляду на ритм життя, найпродуктивніше вишивається у зимовий період. Тоді пані Тетяна може просидіти за улюбленою справою  не одну годину.

– Вишивати можу годинами. Якщо робота добре піде, то складно відірватися, хіба що вже застане темна ніч. Тоді з нетерпінням чекаєш наступного дня, – розповідає з блиском в очах майстриня.

З сюжетів вишитих мисткинею картин стає зрозуміло,  що вона не лише естет, який прискіпливо вибирає схеми з огляду на композицію зображення, гармонію відтінків, але й романтик. З-під її голки «оживають» закохана пара на озері, жінка з морської хвилі, неперевершені різнобарвні квіти, різноманітні образи святих, а найбільше вражає красою сукня, вишита для доньки  Валерії... Скільки терпіння і любові у цих роботах! Від кожної з її робіт, без сумніву, віє теплом і затишком.

Ручна робота зараз дуже популярна і багатьом майстриням вдається поєднувати хобі із заробітком. Наша мисткиня не ставить перед собою такої мети – вишиває здебільшого для себе, для душі, але може і подарувати. Всі роботи для Тетяни Василівни − безцінні. Відтак жінка радо дарує заряджену позитивом та теплом вишивку рідним на знакові для них події, прикрашає свій дім.

Направду, здалеку важко збагнути, що заховані під склом картини є вишиті, а не намальовані. Приглядаєшся і починаєш розуміти ту непояснену пристрасть і силу майстерності. 

Бажаємо Тетяні Василівні в Міжнародний жіночий день 8-го Березня міцного здоров’я, сімейного благополуччя, успіхів у роботі та наснаги для створення нових робіт.

Наталя БУЦ, 
помічник старости Новосергіївського старостинського округу

Опубліковано у "Голосі Баштанщини"
(вкладка з матеріалами Баштанської міської ради)
№6 від 6 березня 2021 року





Немає коментарів:

Дописати коментар