12 квітня 2021 р.


8 квітня в Україні відзначають День військового комісаріату. Роль цієї державної структури місцевих органів військового управління важко переоцінити, особливо в нинішніх умовах, коли наша держава потерпає від зов-нішньої агресії сусідньої країни. Тому напередодні цього дня журналістка районної газети побувала в Баштанському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (РТЦК і СП) – так тепер називається переформований військовий комісаріат. Адже саме через події на Сході постало завдання підвищити ефективність роботи з військовозобов’язаними, резервістами та ветеранами, змінивши стару радянську систему військкоматів на нову сучасну, що дозволить удосконалити процеси мобілізаційної підготовки на основі базових європейських підходів і дозволить нашій державі бути більш спроможною до спротиву зовнішньому ворогу в умовах неоголошеної гібридної війни. 

Тож сьогодні на колектив Баштанського РТЦК та СП покладається ряд важливих зав-дань у зміцненні обороноздатності країни. Про своїх підлеглих, головні аспекти в роботі, роль і значення територіального центру у виконанні державних завдань розповів військовий комісар Сергій Борисович П’ЯТНИЦЬКИЙ, який очолює колектив з 2017 року. До призначення  підполковник Сергій П’ятницький проходив військову службу на командних посадах, з 2014 по 2016 роки  брав безпосередню участь в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей, захищаючи територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України.



– Сергію Борисовичу, розкажіть, будь ласка, які головні завдання сьогодні держава покладає на РТЦК та СП?

– Перш за все ми виконуємо функції щодо комплектування Збройних Сил України особовим складом, тож одним із головних завдань є здійснення відбору громадян на військову службу за контрактом, планування та виконання заходів з мобілізації, призову на строкову військову службу. Реалізуємо завдання соціального та правового захисту військовозобов’язаних, резервістів, ветеранів війни та військової служби з числа  пенсіонерів Міністерства оборони України та членів їх сімей. Наразі удосконалюємо організацію оборонно-мобілізаційної роботи, проводимо наповнення бази Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних. 

Проводимо військово-пат-ріотичну роботу з населенням, особливо з молоддю, налагоджуємо взаємодію з підприємствами, громадськими організаціями, освітніми закладами та виконуємо ряд інших важливих завдань.

Військовий комісар є й начальником штабу територіальної оборони району, тож на нас покладено вирішення питання формування підрозділів територіальної оборони у нашій адміністративно-територіальній одиниці, з метою здійснення оборонних заходів.

Також велику увагу ми звертаємо на підвищення рівня довіри суспільства до військових структур. Тому ми, як важлива ланка цих структур, повинні бути взірцем. 

– Розкажіть про колектив.

– Я можу з впевненістю сказати, що у нас працюють дисцип-ліновані, надійні, високопрофесійні люди багато з яких, а це 

17 чоловіків, захищали нашу державу від агресора на сході України, були на передовій. 

Раніше, до призначення на цю посаду, я не мав ніякого стосунку до системи військових комісаріатів, отже досвіду роботи у цій сфері у мене не було, тому дуже задоволений, що в нашому колективі працюють досвідчені фахівці, які знають свою справу, добре орієнтуються у законодавчій базі, керівних документах. 

Мені поталанило із заступниками, які володіють високими моральними й професійними якостями, зокрема це заступник військового комісара з територіальної оброни майор Дмитро ПЕТРАЩУК, який у 2014-2015 роках разом зі мною проходив службу у складі 19 батальйону територіальної оборони. 

Заступник військового комісара – начальника мобілізаційного відділення капітан Василь РОСТАВЕЦЬКИЙ працював раніше вчителем у школі, але з перших днів оголошення мобілізації без вагань став на захист Батьківщини, тепер служить в наших рядах.

Заступника військового комісара – начальника відділення рекрутингу та комплектування капітана Леоніда ДОНЧЕНКА добре знають у районі, адже він тривалий час працював з молоддю – допризовниками й призовниками, а нині відповідає за напрямок роботи з громадянами, які мають бажання проходити службу в ЗСУ. Капітан Донченко теж служив на Сході.

Відділення офіцерів запасу і кадрів очолює бойовий офіцер капітан Олександр ЧИСТЯКОВ. До призову на військову службу працював учителем. У 2014 році в перших рядах став на захист Вітчизни. 

Відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу очолює капітан Андрій ТАБАКІН. Серед офіцерського складу він наймолодший, але має чималий досвід, у тому числі й ратний, адже проходив військову службу з перших днів мобілізації.

Нещодавно членом нашого колективу став підполковник Дмитро ЛОЗИЦЬКИЙ, який також брав участь в антитерористичній операції на Сході, був командиром батальйону охорони 40 ОАБр. Після завершення служби він виявив бажання продовжити співпрацю у нашому центрі на посаді начальника відділення призову.

Офіцер відділення офіцерів запасу і кадрів капітан Сергій ТРОФИМУК з вересня 2020 року й по теперішній час перебуває у відрядженні, виконує воєнні  завдання в районі проведення ООС на території До-нецької та Луганської областей.

Важливу ланку роботи, без якої не було б ніякого руху вперед, здійснюють інструктори відділення рекрутингу та комплектування – старшина Віктор ВЄТРОВ, який також проходив зі мною службу на Сході країни, а старший солдат Олександр РОСТАВЕЦЬКИЙ був серед тих, хто першим став на захист Батьківщини, брав  участь у бойових діях.

Опікується охороною державної таємниці старший солдат Петро ЧЕРНОВ, який до призову на військову службу тривалий час працював на посаді державного службовця військового комісаріату.

Найбільш досвідчені  в нашому колективі державні службовці Юрій ТАМИЛІН та Михайло СТРЄЛІН, які мають авторитет та користуються повагою серед молоді та більш старшого покоління району. 

У нашому колективі працюють і жінки, котрі виконують дуже великий обсяг роботи. На відмінно справляється із своїми професійними обов’язками старший солдат Світлана ЄРЕМА, яка працює оператором відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу. Вона безпосередньо відповідає за ведення реєстру військовозобов’язаних.

Головний спеціаліст командування Тетяна ДИРДА відповідає за напрямок соціальної та психологічної роботи, допомагає у вирішенні різноманітних питань ветеранам АТО, пенсіонерам МОУ, а також військовослужбовцям, звільненим з лав ЗСУ.

Головний спеціаліст мобілізаційного відділення Альона РОСТАВЕЦЬКА веде  облік усіх транспортних засобів наявних у районі. 

У відділенні офіцерів запасу і кадрів працює досвідчений держслужбовець Олена ЛУПІНА, яка досконало знає свою роботу. У неї завжди і в усьому порядок.

Нещодавно колектив попов-нився головними спеціалістами командування: юрист – Вікторія КУШНІР, фінансист – Анна КАПУСТЯН. Незважаючи на невеликий досвід, я задоволений прагненням дівчат включитися в роботу.

Загалом усіх членів нашого колективу можна охарактеризувати тільки з позитивної сторони.

– Що найважче у вашій роботі?

– Фізичні навантаження нас не лякають, важко у психологічному плані. Адже ми працюємо з людьми з різних соціальних верств, у кожного свій характер, свої моральні цінності, бачення світу.

Попри всі труднощі ми виконуємо особливо важливе державне завдання – забезпечуємо високу обороноздатність країни. 

– В умовах російської агресії РТЦК  та СП є головною ланкою в розбудові армії на умовах контракту, чи є труднощі у цьому питанні?

– Складнощі є завжди. Щоб вступити на військову службу за контрактом, потрібно відповідати багатьом критеріям. Перш за все мати високі морально-ділові якості. Кандидат обов’язково проходить психологічне тестування та співбесіди. 

Ще однією не менш важливою вимогою є фізична підготовка. Військовослужбовець обов’язково повинен виконувати певні нормативи, оскільки всі, хто йде служити за контрактом, направляються у військові частини, де виконуватимуть бойові завдання в ООС. І третє, на що звертається особлива увага, – стан здоров’я. Люди з певними захворюваннями, перелік яких зазначено у нормативних документах, також не допускаються до служби в Збройних Силах України.

Важливо, що держава мотивує військовослужбовців-контрактників різними пільгами, фінансовими виплатами, адже це люди, які ризикують своїм життям заради нашого з вами майбутнього. 

Держава сильна тоді, коли в неї є могутня армія. Саме на вас, працівниках територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки лежить відповідальна місія створення надійної армії захисників нашої держави, її суверенітету й незалежності. Спасибі вам за ґрунтовний внесок у військову міць країни! Щиро бажаємо вам міцного здоров’я, великого людського щастя й мирного життя на теренах рідної України.

Любов КУРОЧКІНА


Довідка. Законодавством України передбачено основні соціальні та матеріальні пільги для контрактників, перерахуємо деякі з них: надання можливості призначення дострокової пенсії за віком учасниками АТО (ООС) після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 років за умови наявності страхового стажу не менш ніж 25 та 20 років відповідно; першочергове отримання учасниками АТО (ООС) земельних ділянок для ведення особистого сільського господарства, садівництва, будівництва житлового будинку тощо;  виплати органами місцевого самоврядування щорічної соціальної допомоги учасникам бойових дій;  надання статусу учасника бойових дій (у разі виконання завдань в ООС), та отримання належних цьому статусу пільг;  вищий, ніж у цивільному секторі, розмір пенсійного забезпечення та можливість його отримання за вислугою років (незалежно від віку);  безкоштовне забезпечення речовим майном;  харчування за рахунок держави (в ППД обіди, а під час польових виходів, навчань або виконання завдань в ООС — триразове); безкоштовне медичне обслуговування для військовослужбовців у військових лікувальних частинах (закладах) ЗС України (для членів сімей військовослужбовців 50% вартості);  пільгове санаторно-курортне лікування військовослужбовців та членів їх сімей;  можливість отримання вищої освіти (спорідненої з цивільною) за рахунок держави у ВВНЗ (ВНП ВНЗ) після укладання другого контракту заочно без відриву від служби та ін.


Опубліковано у "Голосі Баштанщини"
№13 від 3 квітня 2021 року

 

Немає коментарів:

Дописати коментар