28 січня 2022 р.

Нові норми харчування дітей у закладах освіти


 Після новорічних свят в українців з’явився новий привід для відчайдушних баталій. З початку нового навчального півріччя «палають» сторінки соцмереж, батьківські чати і коментарі під публікаціями в Інтернеті. Оновлене шкільне меню – тема, яка нікого не залишила байдужим. Баштанчани розділилися на два табори – одні задоволені, що нарешті, у шкільному меню буде більше свіжих овочів і фруктів, а інші обурюються, мовляв, як це діти будуть без солодкого чаю і запашної випічки…

Що опинилося в тарілках дітлахів з нового року і чому нові страви викликали такий резонанс серед батьків спробуємо сьогодні розібратися.

Коротко про реформу харчування 

З 1 січня 2022 року завершився перехідний період із впровадження нових стандартів шкільного харчування. У школах України почали готувати для школярів за новим меню. Зок-рема, тепер усі шкільні заклади зобов’язані під час формування меню зменшити кількість хліба, цукру і солі, збільшити кількість фруктів, молочних продуктів і м’ясних страв. Приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди. 

Реформа харчування в школах триває в Україні майже рік, нею опікується дружина голови держави разом із фахівцями Міністерства охорони здоров’я,  Міністерства освіти та науки, Держпродспоживслужби. З початку 2021 року запроваджено новий санітарний регламент для закладів середньої освіти, а в травні експерти презентували оновлене шкільне меню.


Опубліковано у районній 
газеті "Голос Баштанщини" №3 від 22 січня 2022 року.

Запрошуємо вас передплатити "Голос Баштанщини"!


Меню передбачає 160 страв. Для кожної з них передбачені технологічні карти, опубліковані на сайті МОЗ. До цього діяли норми харчування від 1956 року. Також у вільному доступі є збірник шеф-кухаря Євгена Клопотенка, який є амбасадором реформи шкільного харчування. Він має висновок Держсанекспертизи, а технологічні карти пройшли випробування та дослідження, затверджені Міністерством охорони здоров’я, і можуть використовуватися під час формування шкільного меню. Слід зазначити, що меню Клопотенка, взяте за основу шкільного харчування, є варіативним, і в теорії кожна дитина може обирати ті страви, які їй найбільше подобаються.

– З раціону школярів ми  виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі та цукру. Збільшили щоденне вживання овочів та фруктів. Практично у 2 рази зменшили цукор. Скоротили кількість хліба. Додали більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних і м’ясних продуктів, – пояснює кухар Євген Клопотенко. – Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а пізніше своїм дітям, а далі внукам. Результати цієї реформи можна буде побачити приблизно через 2,5-3 роки.

Євген Клопотенко просить батьків перевіряти меню їдальні конкретної школи з новими нормами і скаржитися у держспоживслужбу у разі їх невід-повідності. 

Думки вголос з приводу нового меню

Деякі батьки дітей (свої прізвища відмовилися називати), які відвідують баштанські заклади освіти, говорять про те, що їхні діти поки що не бачать кардинальних змін меню у школах та садочках. Також вони скаржаться на те, що, за карантинними обмеженнями, з початку пандемії не мають доступу до школи та ЗДО. Тому не можуть ані побачити, ані скуштувати те, чим годують дітей.

Під час бесіди з журналісткою частина дорослих висловили підтримку ініціативи з оновленим меню, але вказали на проблему з його виконанням на місцях і мають великі сумніви, що нова реформа харчування запрацює у громадах Баштанщини на всі 100 відсотків. На їхню думку, найгірше є те, що немає  належного контролю за якістю продуктів харчування для дітей.

– Все залежить від керівництва учбового закладу та кухарів. Я розумію, що діти досить багато чого не їдять. Крім того, що їжа має бути корисною, калорійною, якісною, вона повин-на виглядати привабливо, щоб вони мали бажання її спробувати. Тому, можливо, бажано попрацювати над самою подачею їжі, щоб вона виглядала апетитно, – говорить пані Олена, мама 5-річного Артемка.

Батьки також зазначають, що люди не люблять нововведень, а дітям не завжди вгодиш навіть вдома, але потрібні бажання і терпіння, і тільки тоді нова реформа харчування запрацює. 

А ось, за словами кухарки, яка працює в одному з дитсадків Баштанської ТГ, багато страв за новим меню неможливо приготувати через брак кухарів і сучасного обладнання.

Забезпечення шкільних їдалень відповідним обладнанням у поле компетенцій розробників меню не входить. Але вже 3 роки в Україні діє програма субвенцій на переобладнання шкільних харчоблоків. У Держбюджеті на 2022 рік передбачено субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень на модернізацію харчоблоків у школах. 

Водночас батьки з-за кордону, зокрема, в Ізраїлі та Норвегії, вражені оновленим меню в Україні. Адже у цих країнах, за їхніми словами, взагалі відсутнє харчування в школах – батьки дають перекус з дому або навчальний заклад пропонує дітям бутерброди.

– З одного боку я рада, що в шкільному раціоні моєї дитини не буде ні ковбас, ні сосисок, а більше м’яса й риби. З іншого –   донька не готова до деяких змін. Наприклад, як це не додавати цукор до какао? Хто з дорослих буде пити цей напій без цукру? Так само не будуть пити його і діти. Недодавати сіль? Хто буде їсти взагалі без солі! – скаржиться молода мама Катерина.

Кулінарний експерт і засновник соцпроєкту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко з розумінням поставився до того, що не всім сподобалося оновлене меню.

«Змінити меню у всіх школах важко. Є ті, хто не розуміють і не читають: сіль та цукор можна додавати і хліб використовувати не заборонено. Насправді, Міністерство охорони здоров’я, яке прописувало норми нового раціону, лише зменшило кількість солі та цукру, а не заборонило їх взагалі. Це означає, що їжа буде така само солена. Просто не треба використовувати її забагато. Я розумію: хтось недочув, хтось – не розібрався. Це також нормально. Для цього всього потрібен час», – акцентує увагу кухар. 

Обов’язкових страв для шкіл не існує, стверджує Євген Клопотенко. Кожна школа може взяти повністю або частково рекомендовані меню страви, які вже погоджені ДПСС, або розробити власне, враховуючи побажання батьків, та погодити його в контролюючих органах. Обов’язковим є лише виконання нових норм харчування, розроблених МОЗ. Кухарі мають хотіти та старатись приготувати правильно та відповідно до технологічних карт.

– Зміни у шкільному дитячому харчуванні вже давно були необхідні. Головна мета реформи шкільного харчування – оздоровлення та зміна харчових звичок людей. 

Наразі Україна – лідер за кількістю дітей з цукровим діабетом, майже в кожному класі можна помітити кілька дітей з ожирінням. Окрім того, багато хвороб, що раніше вважалися віковими, в останні десятиріччя стрімко помолодшали. Набір зайвої ваги найчастіше спровокований надлишковим вживанням цукру та солі. У шкільному раціоні їх обмежили, і це досить правильна тактика щодо здоров’я нашої нації. Очевидно, що нове меню подобається не всім батькам і дітям, тому, що, по-перше, вони не звикли до здорової їжі, по-друге, шкільні кухарі ще не навчилися правильно готувати запропоновані страви у меню.

Оновлений раціон цілком збалансований, а введені обмеження допоможуть захистити дітей від проблем зі здоров’ям. Жодних незручностей при переході на здорове харчування не може бути. Для цього потрібно лише дати дітям час та можливість звикнути до нового раціону. Результат безперечно буде того вартувати. Поступово діти звикатимуть до цього. Зрозуміло, що батькам теж необхідно включитися в процес – самим перейти на здоровіше харчування. Це піде на користь абсолютно всім. Але треба набратися терпіння. Не всі люди з радістю сприймають такі зміни, хоча, як правило, вони несуть лише користь здоров’ю, – розповідає головний лікар ЦПМСД Баштанської міської ради, лікар-педіатр вищої категорії Оксана Шпарук.

Як працюють школи та садочки  Баштанської ТГ
в умовах нової реформи харчування?
 

Коментар начальника відділу освіти Баштанської міської ради Олександра Коптєва: «Згідно постанови  №305 від  24.03.2021 р. «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»  з 01.01.2022 р. всі заклади освіти Баштанської міської ради переходять на нове меню. Школи та садочки на даний час працюють у звичному режимі та пристосовуються до нової реформи харчування. Наразі діти харчуються згідно з новим санітарним регламентом, що затверджений у постанові. Також хочу зазначати, що відповідно до постанови, пройшли тендери та підписані договори на закупівлю та постачання нових продуктів харчування, що відповідають тим нормам та стандартам, які передбачені у меню Клопотенка. У всіх навчальних закладах освіти розроблені меню та передані на затвердження до Держпродспоживслужби

Щодо матеріальної бази харчоблоків у закладах освіти, то вони застарілі та потребують оновлення до сучасних вимог. Для працівників шкільних їдалень потрібно створити комфортні умови, щоб була змога дотримуватися всіх технологій приготування страв. Крім цього, для забезпечення виконання норм харчування, необхідні додаткові кошти, яких сьогодні не вистачає в бюджеті. Хочу додати, що цьогоріч, аби повноцінно виконати вимоги реформи харчування, на державному рівні готується субвенція для встановлення в закладах освіти нових харчоблоків».

Скільки коштує обід у школі?

Батьків також хвилює питання, чи не збільшиться сума за харчування у зв’язку з новим меню.

За інформацією відділу освіти Баштанської міської ради з 1 січня 2022 року  плата за харчування у закладах освіти становить: 

  • – для учнів 1-4 класів – 20 грн; 
  • – для учнів 5-11 класів – 22 грн. 

У закладах дошкільної освіти харчування коштує: 

  • – ясельна група (вік від 1 до 3 років) – 34 грн, з них: для сільської місцевості 17 грн – батьківська плата, 17 грн – місцевий бюджет; для міста 20,4 грн – батьківська плата, 13,6 грн – місцевий бюджет; 
  • – старша група (вік від 3 до 5-6 років) – 45 грн, з них: для сільської місцевості 22,5 грн – плата батьків, 22,5 грн – місцевий бюджет; 
  • для міста 27 грн – батьківська плата, 18  грн – місцевий бюджет.

Що стосується діток пільгових категорій: у закладах освіти їх загальна кількість 680 чоловік, з них 147 дітей  знаходяться в  закладах дошкільної освіти та 533 – у закладах загальної середньої освіти. Усі вони забезпечені безкоштовним харчуванням за рахунок місцевого бюджету.

Будь-які зміни в Україні традиційно зустрічають шалений спротив. Так було з реформою освіти, поліції, армії та з медичною реформою. Зрозуміло, що змінити ставлення до змін у шкільному харчуванні за один день чи тиждень ніхто не зможе. Це тривалий процес. Але це треба зробити заради здорового майбутнього.

Підсумовуючи, можна сказати одне, що успіх реформи шкільного харчування залежить  від важливих факторів: якості продуктів, технології приготування, сучасного обладнання та майстерності кухарів. Поки що школи не можуть повною мірою забезпечити дотримання цих умов. Ситуацію посилює і те, що люблячі батьки часто не здатні відрізнити смачне від корисного, і не готові змінювати власний раціон для формування у дітей правильних харчових звичок.

Шановні читачі, тема шкільного харчування буде продовжена у наступних номерах газети, тому хто має зауваження та пропозиції стосовно впровадження нової реформи харчування у закладах освіти та садочках, пишіть (gazeta-bashtanka@ukr.net, Viber (068)-083-95-79) та телефонуйте нам: (05158) 2-70-40.

Матеріал підготувала
Юлія ДУБОГРІЙ

Немає коментарів:

Дописати коментар