6 грудня 2021 р.

Спорт – це сила, краса та здоров’я

Про що можна говорити з учителем фізичної культури? Про все на світі! Особливо тоді, коли він любить дітей і свою роботу, трепетно ставиться до спорту, бо й сам колись був гравцем футбольної команди. Сергія Володимировича Безощука, вчителя фізкультури Добренської ЗОШ, цінують колеги і поважають учні.

Журналістка «Голосу Баштанщини» поспілкувалася з Сергієм Володимировичем про футбол у його житті, вчительство та про його мрії.

Сергій Безощук народився 22 вересня 1971 року у с. Новоєгорівка. Ще будучи хлоп’ям він разом зі своєю родиною переїжджає у с. Добре, де й проживає по цей час. Ще змалку у парубка була велика снага до спорту.  З ранньої весни і до пізньої осені грав зі своїми друзями у футбол на сільському стадіоні.

Закінчивши школу, молодий парубок був призваний на строкову службу. Саме там, коли грав у складі футбольної команди дивізії, формувалися його перші лідерські якості.


Опубліковано у "Голосі Баштанщини" №74-75 від 12 вересня 2020 року. 

Запрошуємо вас передплатити "Голос Баштанщини", детальніше  за цим лінком!


Після демобілізації повернувся до рідного села. Розпочав працювати вчителем фізичної культури у Добренській ЗОШ, паралельно навчався у Новобузькому педагогічному училищі. Мав змогу і працювати, і навчатися. У 2016 році здобув вищу освіту у Миколаївському  національному університеті ім. В. О. Сухомлинського за спеціальністю «Фізичне виховання», кваліфікація вчитель фізичної культури, організатор туристичної роботи, керівник гуртка за профілем. 

За 27 років роботи у школі Сергій Безощук зарекомендував себе, як досвідчений педагог. Він – вчитель-новатор, який рішуче, із задоволенням та інтересом  впроваджує різні методи та форми роботи на своїх уроках. Сучасний педагог має бути компетентним, привітним, позитивним, впевненим та справедливим, саме таким є – С. В. Безощук. Урок фізкультури – часто головна, а, можливо, і єдина можливість зацікавити дитину до здорового способу життя. Завдяки професійним вмінням і навичкам Сергія Володимировича, учні Добренської школи полюбили спорт і вважають, що займатися ним не просто потрібно, а й модно. 

За весь час своєї плідної праці чоловік ні разу не пожалкував про свій життєвий вибір. Каже, якби повернути час назад, то обов’язково пішов би тією самою стежиною.

У роботі вчителя фізкультури Сергію Безощуку найбільше подобається передавати свої вміння молодому поколінню, прищеплювати їм любов до спорту.

– Хочеться, щоб діти любили фізкультуру, адже спорт – це сила, краса та здоров’я. Я намагаюся товаришувати зі своїми учнями. Потрібно десь і пожартувати, а десь і суворішим побути,  – розповідає С. Безощук. – Також я проводжу безкоштовно гуртки з настільного тенісу, баскетболу, футболу. Діти із задоволенням їх відвідують. Тренування у нас насичені, не одразу все виходить, але школярі дуже старанні та наполегливі. 

(на фото: Сергій БЕЗОЩУК разом з дружиною Антоніною та сином Станіславом)

Завжди ставлю перед собою цілі, аби досягнути їх з дітьми. Ми з учнями беремо участь і в обласних, і районних змаганнях, і майже завжди займаємо призові місця. Я хочу, щоб діти з дитинства любили спорт: у середньому віці здобували навички, а згодом показували хороші результати. 

На запитання: «Які ваші основні досягнення, як вчителя»? Сергій Безощук щиро відповів: «Мої основні досягнення – це бажання учнів поспішати на урок, вдячні відгуки батьків і дітей, щира радість в очах учнів.»

Друзі і товариші відгукуються про Сергія Безощука, як про хорошого сім’янина, люблячого батька, а колеги – як про вмілого, відповідального вчителя, професіонала, порядну, чесну людину.

Світлана Філімоненко, випускниця Добренської ЗОШ, мама двох школярів, колега: «Щоб стати чемпіоном, треба, щоб у тебе хтось вірив, хтось підтримував і щодня тобі казав: «Зроби це! Ти можеш! У тебе вийде!» Особливо коли йдеться про майбутнє – наших дітей.

Таким багаторічним наставником для добренських юних спортивних зірочок вже багато років є Сергій Володимирович. За плечима шкільних команд, які він тренує,  – багато досягнень, заслужених перемог та приводів для гордості усієї нашої громади. Футбол, баскетбол, теніс та багато інших видів спорту мають своїх шанувальників завдяки небайдужості тренера.  Кожен талант треба вміти розгледіти й підтримати цікавість до щоденних тренувань. Нашій школі дуже пощастило. Попри усі скрутні для сільських громад часи, хлопці та дівчата з не меншим завзяттям біжать на стадіон, чекають уроків фізкультури, збираються на тренування й мріють про свої медалі.  І, треба сказати, небезпідставно, адже добренських спортсменів знають далеко поза межами села. 

Результативною   участю в районних та обласних змаганнях наші команди завдячують ентузіазму свого вчителя. Дуже хочеться, щоб спортивні ініціативи Сергія Володимировича були підтримані, й наші діти мали змогу з не меншим захопленням продовжувати гартувати тіло й дух на українських спортивних аренах.  А  гарний старт розпочинається саме тут: у  шкільному спортзалі. Успіхів, наснаги та нових перемог!» 

Єлизавета Музика, учениця 10 класу: «Сергій Володимирович – це той вчитель, який навчає дітей берегти і зміцнювати своє здоров’я, щоб ми могли самореалізуватися у дорослому житті. Я вдячна своєму вчителеві за те, що він допоміг мені реалізуватися в такому виді спорту, як теніс. Разом з ним ми радіємо успіхам і перемогам.»

Микола Куриленко, учень 8 класу: «Я люблю грати у футбол, тому мій улюблений вчитель у школі Сергій Володимирович Безощук. Він для мене є порадником і товаришем, який іде крок у крок із сучасним світом. Має здоровий дух і вірить у нас.»

(на фото: перед початком тренування)

Інна Рахиль, мама школяра: «Сергій Володимирович – людина якою не можна не захоплюватися, людина, з якої треба брати приклад. Він – педагог за покликанням, я його не можу уявити ніким іншим як вчителем. Викладання фізичної культури, це його життя, воно нероздільно зв’язане з ним. Хочеться побажати нашому вчителеві натхнення, невичерпної енергії та успіху.»

Наталія Осадча, голова профспілки Добренської ЗОШ: «Сергій Безощук добре знає свій предмет, прищеплює любов своїм вихованцям не тільки до спорту, а й до всього, що їх оточує,  об’єктивний в оцінюванні знань. Бажаємо нашому колезі міцного здоров’я, миру та злагоди у домі, а також надалі не втрачати свого енергійного життєствердного оптимізму.»

Педагогічне кредо С. В. Безощука: «Тільки рішуча людина, енергійна,  з  твердим  характером,  така,  що знає, чого вона хоче і які засоби  ведуть  до  виконання  її волі,   саме така особистість  може  виховати  рішучих,  енергійних,  сильних  характером людей.»

– Я гордий за своїх  вихованців, які вже привели до школи своїх дітей. Пишаюся тим, що працюю з чудовими дітьми і колегами. Я впевнено дивлюся у майбутнє і вірю, попереду у нас ще багато нових звершень, ідей і перемог. На мою думку, найголовніше для людини – енергійне довголіття, підтримка і розуміння родини, повага колег, любов до професії, а найкращою  нагородою  є вдала життєва стежина його вихованців. Все це є у моєму житті, і я безмежно цьому радий.

Від щирого серця хочу подякувати благодійникам – Володимиру Локотирю, Сергію Юревичу, Дмитру Семенову, саме завдяки цим людям у нашому навчальному закладі гарна матеріально-спортивна база.

Також безмежно вдячний своїм рідним, які завжди мене розуміють і підтримують у всіх моїх справах та починаннях.

На завершення нашої розмови Сергій Володимирович  привітав усіх вчителів фізичного виховання з професійним святом, побажав їм любити свою роботу, привчати дітей до спорту та виховувати їх справжніми козаками.

Юлія ДУБОГРІЙ

Немає коментарів:

Дописати коментар