2 серпня 2021 р.

Кіно під відкритим небом: коли можна подивитися?

Кінотеатр під відкритим небом – рекреаційний вид дозвілля, що поширене за кордоном і починає набирати обертів і в Україні. Сьогодні такі кінотеатри стають популярними та є затребуваним місцем відпочинку багатьох людей. 

Перегляд хорошого кінофільму або мультфільму на свіжому повітрі – відмінний спосіб відпочити після робочого дня, або провести час із друзями, зі всією родиною, своєю другою половинкою, з дітьми у вихідний день. Літо з пізніми заходами сонця і теплими ночами – ідеальна можливість сходити на сеанс кіно під відкритим небом. А чи мають можливість баштанчани переглянути фільм у кінотеатрі просто неба? Журналістка районної газети «Голос Баштанщини» спробувала з’ясувати, як працює цей проєкт на території нашої громади.    

Опубліковано у "Голосі Баштанщини" №28 від 24 липня 2021 року

Друзі! Щоб першими читати важливі публікації у районній газеті, запрошуємо вас передплатити "Голос Баштанщини" (за цим лінком)! 

Три роки тому неподалік міського Будинку культури м. Баштанка відбулося урочисте відкриття  кінотеатру під відкритим небом «Кінорай», що реалізувався у рамках співпраці громади з програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Ідея створення кінотеатру  під відкритим небом стала наслідком активної роботи DOBRE з молоддю Баштанської громади, а саме:  проведення молодіжного форуму в Миколаєві, підтримки діяльності Молодіжної ради, яка, власне, і є ініціатором. Загальна сума проєкту – 183 тис. грн, у тому числі власний внесок громади – 68 тис. грн. За ці кошти було закуплено необхідне обладнання для демонстрації кіносеансів (каремати, ноутбук, проєктор, мікшерний пульт, екран та акустичну систему). Молодь власноруч облаштували глядацькі місця-лавки, зроблені зі звичайних палет для транспортування вантажів.

– Хотілося б відзначити найвищим балом згуртованість колективу Молодіжної ради та структурних підрозділів міської ради, які їм допомагали у реалізації проєкту. Саме завдяки відповідальності та старанням кожного учасника, який брав участь в організації, кінотеатр все ж таки зап-рацював, – саме такими словами  у червня 2018 року керівник міста розпочав урочисте відкриття кінотеатру «Кінорай», на яке прийшло чимало баштанців.

– Ми були дуже задоволені тим, як пройшов перший показ фільму під час відкриття «Кінораю» у 2018 році. Тоді було багато  молоді, підлітків, дітлахів. На той час  планувалося, що графік роботи й репертуар кінотеатру складатимуть члени молодіжної ради, відповідно до побажань жителів громади, але щось пішло не так... Кінотеатр під відкритим небом – чудова альтернатива звичайному кінотеатру. Так як у Баштанській територіальній громаді ця послуга відсутня взагалі, дана ідея повинна була сприяти популяризації кінематографії у нашій місцевості. У перспективі була організація щорічного конкурсу соціальних відеороликів на актуальні теми серед жителів ТГ. У рамках кінофоруму – безкоштовні покази короткометражних фільмів, соціальних роликів для юної аудиторії по всій територіальній громаді, і на останньому етапі – організація свята-нагородження переможців. Але, на жаль, робота кінотеатру чомусь притихла. Дуже сумно. Скільки було старань і задумок, а зараз кінопокази бувають не часто і ті ніхто не анонсує, – поділилася своїми думками одна з авторів проєкту «Кінорай».

Спочатку пересувний кінотеатр мандрував навіть по селам і безкоштовно «крутив» кіно... Зараз фільми та мультфільми показують нечасто навіть на місці, немає налагодженості анонсування показів... Звісно, що певний внесок у нерегулярність показу фільмів внесла і епідемія коронавірусу, і негода. 

Журналістка вирішила дізнатися, що думають з цього приводу жителі м. Баштанка. 

– Кінотеатр під відкритим небом? А що у нас таке є, – здивовано запитує Олена Гончаренко. – Вперше чую про це. Але я б із задоволенням сходила зі своєю родиною на якийсь цікавий фільм.

– Ми з дітьми полюб-ляємо ходити на сеанси перегляду мультиків у кінотеатр «Кінорай». Але засмучує той факт, що це дуже рідко буває і не завжди про це знаємо, так як немає повідомлень про це у ЗМІ, афіш, – розповідає Наталя Золотар. 

– Ідея з кінотеатром дуже гарна, але хотілося б, аби більше писали у газеті, в Інтернеті про те, що і коли будуть транслювати у «Кінораї». Показ фільмів, мультфільмів на свіжому повітрі – це гарна альтернатива гаджетів для дітей і з користю проведений час, – говорить Ганна Пантелейчук.  

– Шедеври кінематографу, веселі мультфільми, теплі вечори поруч з рідними людьми та новими знайомими не залишають байдужим. Кіно просто неба дає нагоду провести вечір на свіжому повітрі, в колі друзів. Крім того, це чудова можливість знайомства з новими людьми, весело відпочити та активно провести своє дозвілля, – каже Дарія Соловйова. 

– Було б дуже круто, якби у цьому кінотеатрі транслювали футбольні,  баскетбольні чемпіонати, літні олімпійські ігри, що вже тривають. Глядачів було б вдосталь, – поділився своїми думками молодий чоловік Андрій

Зараз кінотеатр під відкритим небом «Кінорай» знаходиться на балансі відділу розвитку культури та туризму виконавчого комітету Баштанської міської ради.

– Кіноперегляди у «Кінораї» безкоштовні. Основний графік показів фільмів, мультиків – щосуботи о 20.30, але він може корегуватися. Ми тепер майже завжди включаємо показ фільмів до програм різноманітних заходів у центрі громади. Перегляд фільму є певною родзинкою свята. Кінотеку завантажуємо з інтернет-сайтів загального користування, а потім транслюємо. У цьому році пересувний кінотеатр не виїжджав у села Баштанської територіальної громади. Для того, щоб підготувати сеанс у тому чи іншому старостинському окрузі, потрібно, аби староста подав нам заявку для показу фільму. Оскільки перегляди відбуваються просто неба, і глядачі дивляться кіно, зручно розташувавшись на карематах, працює кінотеатр тільки у теплу пору року,  – розповіла начальник відділу розвитку культури та туризму виконавчого комітету Баштанської міської ради Світлана Березовська. 

Кінотеатр просто неба  діє не тільки у Баштанці. Так, наприклад,  у Явкинському старостаті з травня регулярно проводяться кінопокази щоп’ятниці на новій облаштованій зоні для літнього кінотеатру. Фільми або мультфільми обирають шляхом голосування. А все почалося з того, що  у 2019 році молодий вчитель фізики та інформатики, а зараз вже староста села Олександр Коврига, разом із  вчителем історії Дар’єю Загорельською задля культурного відпочинку молоді розпочали щоп’ятниці у кабінеті фізики здійснювати для учнів безкоштовний показ кінофільмів. На кіносеанси приходило понад 40 дітей.

Сподіваємося, що все ж таки щосуботи жителі Баштанської територіальної громади зможуть насолоджуватися переглядами фільмів у кінотеатрі під відкритим небом «Кінорай».  Крім цього, як варіант, можна влаштовувати так звані тематичні тижні. Наприклад, одну суботу показуємо наше українське кіно чи мультик, на інші вихідні – історично-документальний фільм, потім – сучасний, молодіжний, далі – філософський про життя, про війну, що вже понад вісім років триває на Сході нашої держави...

Щоб більш точніше вгадати з репертуаром фільмів, мультфільмів, можна перед початком сеансу роздавати відвідувачам невеликі анкети або онлайн-опитування, у яких вони вкажуть фільм, який  хотіли б побачити у кінотеатрі найближчим часом. Природно буде таке опитування проводити не перед початком кожного сеансу, а, скажімо, раз на тиждень. А потім по рейтингу вибирати, що показувати найперше. 

Культура – надзвичайно важлива складова життя будь-якого суспільства, а кінематографія – одна з найзмістовніших та наймасовіших її форм. На жаль, у Баштанці вже багато років не функціонує кінотеатр «Юність». Тому місцеві жителі, фактично, відрізані від актуального кінодискурсу. Кіно просто неба обов’язково виправить цю ситуацію. 

Юлія ДУБОГРІЙ

(Зауважимо, що нині вже є афіші про перегляди фільмів, а також щосуботи здійснюється здійснюється показ кінострічки (мультфільму)


Опубліковано у "Голосі Баштанщини"№29 від 24 липня: 






Немає коментарів:

Дописати коментар