12 липня 2021 р.

У ТОВ ВК «Прометей» завершено жнива озимих

 

Аграрний Союз України повідомляє, що цьогорічна жнивна кампанія непроста: адже до спеки, яка на сонці сягає сорока градусів за Цельсієм, подекуди додаються ще й нетривалі, але сильні та часті дощі й грози. Вони також перешкоджають польовим роботам – бо  на перезволожену землю комбайни не вивести. Через надмірну вологість розвинулися і грибкові хвороби, що знижують урожайність зернових. 

За інформацією начальника управління соціально-економічного розвитку території РДА Тетяни Калашнікової, у Баштанському районі (укрупненому) підлягає до збирання ранніх зернових понад 236,8 тис. га. Станом на 7 липня зібрано врожай на площі 45 тис. га (в основному озимий ячмінь), урожайність 43,2 ц/га. 

На шпальтах «Голосу Баштанщини» ми повідомляли про жнива озимого ячменю у фермерському господарстві «Володимир», що у селі Явкине, а сьогодні розповідаємо про успішне завершення збирання цієї злакової культури у Пісківському відділенні товариства з обмеженою відповідальністю виробничої компанії «Прометей». 

За словами агронома ТОВ ВК «Прометей» Іллі Троїцького, восени минулого року на полях засівали п’ять сортів ячменю вітчизняної та зарубіжної селекції: «Сандра», «Ханнелоре», «Лестер», «9 вал», «Валькірія». Цьогоріч середня врожайність озимого ячменю 81 ц/га. Найбільшу врожайність мають сорти «Лестер» і «Сандра». 

– «Прометей» має необхідну кількість людських та матеріальних ресурсів, а тому, незважаючи на часті дощі на Баштанщині, було достатньо погожих днів для того, щоб ми вчасно зібрали ячмінь. 

А от у деяких фермерських господарствах та одноосібників, які не мають власної техніки, у цьому році були великі проблеми зі збиранням ячменю. 

У Пісківському відділенні ТОВ ВК «Прометей» жнива тривали протягом минулого тижня, з 28 червня по 3 липня. Озимий ячмінь зібрали на площі 480 га. Зважаючи на значну масу колосу ячменю та вологість, цьогоріч ми жнивували трохи довше: комбайни рухалися вдвічі повільніше – максимум 4,5 км на годину і збирали до 35 гектарів за день.

Збирали ячмінь двома комбайнами Acros-530, з обов’язковим чергуванням біля поля пожежного автомобіля нашого підприємства. Перевозили збіжжя вантажівкою ГАЗ-53 і трьома тракторами «Belarus». У пікові години були задіяні вантажівки з інших відділень «Прометея». Зерно з току вивозили на елеватор товариства, що у селі Новополтавка.

Щиро дякую за якісну роботу під час жнив Олександру Луценку, Анатолію Дробку, Віталію Храмцову, Валерію Кухару, Михайлу Кондратьєву, Василю Савченку, Григорію Гайдуку, Олександру Широкову, Сергію Савченку, Івану Новіцькому та іншим, адже усі працівники відділення трудилися не покладаючи рук, – розповів Ілля Троїцький. 


Нині сільгоспвиробники Баштанщини переймаються невисокою ціною на збіжжя, великими витратами на логістику і чекають на погожу днину, щоб розпочати жнива решти зернових, що не менш відповідально, аніж збирання озимого ячменю.  

Василь ГОНТА


Опубліковано у "Голосі Баштанщини" №27 від 10 липня 




Немає коментарів:

Дописати коментар