25 січня 2016 р.

Підсумки виконання зобов’язань по колективних договорах 2015 року, а також розпочати роботу над укладенням нових


  Обласна державна адміністрація, обласна організація роботодавців «Промисловці та підприємці Миколаївщини» та обласна рада профспілок звертається до керівників та голів профспілкових організацій підприємств, установ  та організацій області всіх форм власності, які використовують найману працю, із рекомендацією підвести підсумки виконання зобов’язань по колективних договорах 2015 року, а також розпочати роботу над укладенням нових або подовженням дії укладених колективних договорів на 2016 рік.
  Колективні переговори з укладання колективного договору є тривалим процесом узгодження інтересів їх учасників та пошуку взаємоприйнятних рішень. Тому пропонуємо завчасно розпочати двосторонні переговори для того, об укласти колективні договори на наступний рік не пізніше березня 2016 року з подальшою їх реєстрацією у місячний термін.
  Оскільки трудове законодавство не в змозі врахувати особливості діяльності кожного підприємства, цілком природно, що такі різнопланові відносини, як  відносини між працівником і роботодавцем, потребують локального правового регулювання. Крім того, важливою перевагою такого регулювання є гнучкість ухвалення рішень. Цим і зумовлена необхідність укладання колективних договорів, які покликані регулювати виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства.
  Повний і змістовний колективний договір повинен враховувати та забезпечувати життєво важливі потреби працівників – збереження робочих місць, гідну заробітну плату та недопущення її заборгованості, збереження здоров»я через безпечні умови праці, розширення соціальних гарантій та визнання конкретного механізму їх реалізації. Такий колдоговір здатний дисциплінувати й згуртовувати трудовий колектив, стабілізувати виробничий процес та рахунок впевненості його сторін у забезпеченні соціально-економічних інтересів, а також сприяє підвищенню їх правової культури.
  При розробці колдоговорів обов’язково мають  бути додержані, в якості мінімальних гарантій, норми трудового законодавства, а також положення Генеральної, галузевих угод, обласної угоди з соціально-економічних питань.
  Звертаємо увагу, що правові засади розроблення, укладення та виконання колективних договорів визначені Законами України «Про колективні договори і угоди» та «Про соціальний діалог в Україні»,  Кодексом законів про працю України, статтею 65 Господарського кодексу України

Голова облдержадміністрації                                                        В.І. Меріков

Голова обласної ради профспілок                                                 Ю.П. Толмачов

Голова обласної організації роботодавців
«Промисловці та підприємці Миколаївщини»                            С.О.Сипко

Немає коментарів:

Дописати коментар