30 жовтня 2015 р.

Звернення служителів Християнських церков м. Баштанка з приводу дня Хелоувіна



Опубліковано в районній газеті "Голос Баштанщини" 
від 29 жовтня 2015 року №95

Зважаючи на обмеженість друкованої площі газети (на першій шпальті), дане Звернення було скорочене. Друкуємо повний варіант:

Звернення служителів Християнських церков м. Баштанка з приводу дня Хелловіна
  Україна має багаторічну християнську історію, яка бере свій початок ще в X ст. Сьогодні моніторинг релігійних організацій свідчить, що християнство залишається домінуючою релігією в нашому суспільстві. Українська держава має багату історію християнських традицій, які підтримуються більшістю дорослого населення. Християнські церкви завжди з радістю сприймають заходи, пов’язані з популяризацією християнських чеснот та свят. Але останнім часом у нашій країні все більшу популярність набирає так зване свято «Хелловін» з відповідною атрибутикою, агресивною експансією сумнівних розваг, реставрацією стародавніх культів служіння силам зла під виглядом «диявольського карнавалу».
  При цьому мало, хто замислюється, що Хелловін своїм корінням міцно впирається в язичництво і чаклунство. Він починався як фестиваль друїдів Самхаїна. Кельти вважають 1 листопада днем смерті, тому що в північній півкулі цей день був початком зими, листя опадало, починало темніти раніше і температура падала. Вони вірили в те, що їх бог сонця втрачав силу і Самхаїн − господь смерті − перевершував силою бога сонця. Друїди також учили тому, що напередодні свята, 31-го жовтня, Самхаїн збирав духів усіх, хто помер за минулий рік, щоб вони повернулися в свої колишні будинки, щоб відвідати живих. Під час вшанування Самхаїна стиралася межа між живими і мертвими, примари вступали в світ людей. Щоб не стати жертвою тіні, кельти гасили в своїх будинках вогнища, надягали звірині шкіри і брали страхітливий вигляд з метою відлякати духів. За двері виставлялося частування для пом'якшення потойбічних сил. Друїди в цю ніч ворожили, пророкували і приносили в жертву тварин. Хелловін − свято вампірів, відьом, привидів та іншої нечисті.
  Близько VIII століття християнство стало панівною релігією там, де раніше  здійснювали ритуали друїди. Християнська церква зробила 1 листопада «Днем всіх святих». Це свято тих святих, у яких немає свого особливого дня. У цей день належало прославляти святих і мучеників. У народі «День всіх святих» − All Saints 'Day називали Allhallowmas (the mass of all Hallows), а ніч перед цим днем отримала назву All Hallows Eve «Переддень Дня всіх святих». Ось звідси і пішла назва свята − Halloween. 3 тих пір у святкуванні Хелловіна язичницька містика уживається з християнською. У 1000 2 листопада було оголошено «Днем всіх душ». У цей день належало поминати не святих, а простих мертвих. Поминки влаштовували за подобою фестивалю Самхаїна − з великими вогнищами, ходами і переодяганнями в костюми анголів і дияволів. Незважаючи на те, що альтернативна назва свята − День всіх святих, костюми на Хелловін підбирають самі що ні є демонічні, виходячи з принципу − чим гірше, тим краще. Перевертні, привиди, відьми, вампіри і ходячі мерці не втрачають популярності з другої половини XX століття. I якщо на початку минулого сторіччя жахливі образи зустрічалися вкрай рідко, то з роками нешкідливі костюми перетворювалися на пекельні верети. B ході святкування Хелловіна відбувається демонізація свідомості дітей. Дитячі страхи, неврози, психічні порушення, невмотивована агресія, самогубства, нічні кошмари, «голоси», одержимість бісами − ось наслідки такого «святкування». Хелловін − це не гра, це свідчення поклоніння дияволу і силам зла.
  Абсолютно ясно, що подібні святкування не мають нічого спільного з Християнською релігією і Біблійним світоглядом. Навпаки, Святе Письмо однозначно називає це гріхом: «нехай не знайдеться між тобою такий, хто переводить свого сина чи дочку свою через огонь, хто ворожить ворожбу, хто ворожить по хмарах, і хто ворожить по птахах, і хто чарівник, і хто чорнокнижник, і хто викликає духа померлого та духа віщого, і хто питає померлих. Бо гидота для Господа кожен, хто чинить таке, і через ті гидоти Господь, Бог твій, виганяє їх перед тобою. Бездоганний будеш ти перед Господом, Богом своїм (Повторення Закону, 18:10-13). A наслідки гріха відомі − це різні соціальні пороки, хвороби, деградація особистості, виродження нації. He дивно, що наше суспільство стикається з такими проблемами як аморальність, жорстокість, пияцтво, наркоманія, лихослів'я і розпуста. Тому сьогодні особливо актуальні слова апостола Павла: «не можете пити чаші Господньої та чаші демонської; не можете бути спільниками Господнього столу й столу бісівського» (1-е Послання до Коринтян, 10:21). У зв'язку з цим виникає питання, чому сміття культури − Хелловін, сприймається як приклад для наслідування? Чому в християнській державі безперешкодно популяризуються язичницькі ритуали і сатанізм? Чи не час Церкви в Україні підняти свій голос на захист християнських цінностей, підкоряючись словами святого Павла: «і не беріть участи в неплідних ділах темряви, а краще й докоряйте (До Ефесян, 5:11). Замість того, щоб брати участь в язичництві, ходити з відьмами і бути заодно з Хелловіном, замість того, щоб наші діти святкували бездуховність і бездумно розважалися в день смерті, ми повинні зосередити нашу увагу й увагу наших сімей на Божому Слові − Біблії і Вченні нашого Господа Icyca Христа!

Старший служитель церкви «Жива вода» Бутучел В. П.
Пастор церкви Icyca Христа Шишук О. Л.
Священик Свято-Успенської церкви Чудинович M. О.
Старший служитель церкви «Нове життя» Ваколюк T. C.
Пастор Церкви Адвентистів Сьомого Дня Каламурза I. В.
Пастор Української Християнської Євангельської Церкви Прохода C. А.

Немає коментарів:

Дописати коментар