8 квітня 2015 р.

Про що писала райгазета


районна газета "Голос Баштанщини",
3 листопада 2011 року №116-117
 
   У публікаціях районної газети за 80 років її існування відображено події різних періодів історії Баштанщини. Окремі повідомлення, що будуть подані далі, можуть викликати подив, інші – несприйняття чи навіть осуд, ще інші – цікавість. Але всі вони разом є об’єктивним відображенням того, що відбувалося в нашім краї, є фрагментами його історії. Історії, яка непідвладна часу.
   Отже, про що писала районна газета


   «Велике свято Першого Травня колгоспники артілі ім. 8 Березня Мар’янівської сільради зустріли завершенням сівби бавовника. Сівбу на площі 150 га проведено за 2 робочі дні.
1 травня 1939 р.».
 
* * *
   «Комсомолку Віру Шатню знає кожен учень в школі, як зразкову ученицю, прекрасного, скромного товариша. Віра вчиться в десятому класі, їй лише шістнадцять років. Вона радісно зустрічає новий, щасливий 1941 рік. Віра – відмінниця навчання, всі оцінки в неї тільки «відмінно». Особливо вона любить такі захоплюючі науки, як історію, літературу, математику.
   Сто процентів успішності також мають її однокласники Надя Доник, Григорій Залізний, Оля Ганапольська.
1 січня 1941 р.».



* * *
«В с. Баштанка розпочала роботу вечірня середня школа дорослих (І-Х кл.).
В школу приймаються особи віком від 15 до 40 років. Заняття розпочинаються з 1 листопада 1945 року.
28 жовтня 1945 р.».

* * *
«Добре організована робота на оранці зябу коровами в колгоспі ім. А. Мартін Н-єгорівської сільради, де щодня працюють шість коров’ячих плугів.
Колгоспниці Завгородня Ольга, Сорокопуд Марія, Кір’янова Софія та Фадеєва Надія, що працюють зі своїми коровами, перевиконують денні завдання в півтора рази, виорюючи по 0,75 гектара щоденно.
1 листопада 1945 р.».

* * *
«Учениця Доброкриничанської неповної середньої школи Лілія Іванова, ідучи до школи, знайшла тисячу карбованців. Чесна радянська дівчина віддала гроші дирекції школи, які пізніше були повернуті власникові».

* * *
«В колгоспі ім. А. Марті (с. Ново-Єгорівка) на честь 28-ї річниці Жовтня достроково збудована зразкова птахоферма на 2000 штук курей. Птахоферма обладнана всим необхідним реманентом».

* * *
«Колгоспниця с. Христофорівка Явтушенко Агафія Наумівна, що народила і виховала сім дітей, Указом Президії Верховної Ради УРСР нагороджена орденом «Материнська слава» ІІІ ступеня, а робітниця радгоспу «Добра Криниця» Кубенко Єфросинія Василівна та колгоспниця с. Мар’ївки Леонова Євдокія Мусіївна, які народили і виховали по п’ять дітей, нагороджені «Медаллю материнства» ІІ ступеня.
7 листопада 1945 р.».

* * *
«Вже понад два місяці працює в Ново-Олександрівській семирічній школі свій радіовузол, обладнаний силами учнів – членів гуртка юних техніків. Керує ним викладач фізики Денис М. П.
Успішно працюють у гуртку учні: староста Ваня Бугай і члени Шура Плужник, Шура Хатмулін та Вася Майстренко з VІІ класу і шестикласник Михайло Мірошниченко.
1 березня 1957 р.».

* * *
«Під час весняних канікул школярі Мар’янівської семирічної школи Льоня Крижанівський, Богдан Гнат, Мельник Микола, Приходько Микола й інші знищили 2000 штук ховрахів і 120 крис. Найбільше знищили гризунів Крижанівський та Гнат.
10 квітня 1957 р.».

* * *
«Працівники міжколгоспбуду в травні почали виготовляти цементно-піщану черепицю.
За короткий час тут виготовлено біля 30 тисяч штук. На 7 верстатах, які встановлено в цеху, щодня виготовляють до 1500 черепичин.
3 липня 1957 р.».

* * *
«Днями в районному центрі здано в експлуатацію новий двоповерховий будинок по вул. Червоних партизан, в якому будуть розміщені райком КПУ, райком комсомолу і районна редакція.
7 липня 1957 р.».


«Шляхом Леніна»

«Трудівники колгоспу «Світанок» на честь 50-річчя Великого Жовтня запланували побудувати в селі Кашперо-Миколаївка два дитячих садки на 50 місць кожний, лазню, магазин, їдальню, фельдшерсько-акушерський пункт, стадіон, а також заасфальтувати в селі одну тисячу квадратних метрів дороги.
14 лютого 1967 р.».

* * *
«В Баштанці почала діяти автоматична телефонна станція. Поки що в дію введено 800 номерів, але АТС розрахована на дві тисячі номерів. Очолив нове підприємство начальник райвузла зв’язку Михайло Миколайович Авраменко.
22 грудня 1970 р.».

* * *
«Газовий факел запалав у Баштанці. Незважаючи на крижаний вітер, обличчя всіх присутніх світилися радістю. Мітинг відкрили другий секретар райкому партії А. С. Онопрієнко та голова виконкому районної ради депутатів трудящих І. Є. Матвійчук.
Заступник голови райвиконкому М. А. Лупін зачитав постанову бюро райкому КПУ країни та райвиконкому про нагоро-дження кращих будівельників БУ-8 тресту «Укргазбуд», які самовіддано працювали на спорудженні газопроводу Новоіванів-ка–Баштанка грамотами та цінними подарунками. Серед них – газорізальник П. М. Юрченко, машиністи-трубоукладчики В. С. Ярема, А. Н. Михайлов.
26 грудня 1970 р.».


«Голос Баштанщини»

«У жителів с. Новоолександрівка, зокрема, трудівників колгоспу «Правда», відбулося довгождане і радісне свято. В цей день у їх селі було запалено голубий факел природного газу.
5 лютого 1992 р.».

* * *
«28-30 березня в Миколаєві на стадіоні "Евіс” відбулися змагання з легкої атлетики на першість України серед школярів. У складі збірної команди Миколаївської області виступив і учень 10 класу Баштанської середньої школи №2 Роман Шумило. У бігу на 1500 метрів у нелегкій спортивній боротьбі він став чемпіоном України і встановив рекорд серед школярів району на дистанції 1500 і 800 м.
4 квітня 1992 р.».

* * *
«Педагогічна громадськість району щиро вітає володаря високого звання «Педагог року-99» Петрова Анатолія Леонідовича, директора Доброкриничанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, вчителя української мови та літератури.
17 лютого 1999 р.».

* * *
«За попередніми даними Всеукраїнського перепису населення станом на 5 грудня 2001 року в Баштанському районі проживало 41,4 тис. осіб. Кількість міського населення склала 13,1 тис. осіб, сільського – 28,3 тис. осіб, відповідно це становить 31,6 та 68,4 відсотки від загальної кількості населення району».

* * *
«Визначна подія відбулася в нашому місті – відкриття учбового закладу нового типу – Баштанської гімназії.
Гімназію створили на одному диханні за 2 місяці під керівництвом голови райдержадміністрації В. Ф. Артеменка. А керував усіма роботами на будівництві його перший заступник, начальник фінансового управління І. В. Рубський.
Керівник району подякував будівельникам ТОВ «Будівельник», усім, хто брав участь у реконструкції цього закладу, і побажав гімназистам успіхів у навчанні.
Право відкрити гімназію і перерізати традиційну стрічку надали голові райдержадміністрації В. Ф. Артеменку, голові облдержадміністрації О. М. Гаркуші, його заступнику М. А. Рихальському.
12 вересня 2002 р.».

* * *
«Молоду доярку СТОВ «Христофорівське» Наталю Василівну Сметанкіну за вагомі досягнення в праці та з нагоди Дня працівників сільського господарства було нагороджено орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.
28 листопада 2002 р.».