9 квітня 2015 р.

Птахи – наші друзі

 Птахи – прекрасні. Тільки вони щороку мігрують з далекої півночі на далекий південь і повертаються назад. Вони найбільш солодкоголосі. Тільки вони можуть розмовляти людською мовою і наслідувати голоси інших тварин. Переважна більшість з них живиться комахами. Птахи споживають велику кількість їжі та винищують незліченну кількість комах – шкідників. Чималу користь приносять птахи, які живляться ослабленими тваринами і є санітарами в природі. Багато птахів, харчуючись плодами і насінням , сприяють їхньому поширенню. Своєю красою і співом птахи приносять людині величезну естетичну насолоду.
   Птахів необхідно охороняти, розводити в лісопарках, садах, на полях і городах, розвішуючи штучні гнізда навесні й підгодовуючи їх узимку. Так у нашій школі щороку у січні місяці проходить акція «Годівничка», де ми, маленькі школярі, з усією відповідальністю виготовляємо годівнички та підгодовуємо птахів узимку. Кожної весни в школі проводиться свято «День зустрічі пернатих друзів». У зв’язку з тим, що птахам дуже часто не вистачає місць для гніздування, учні школи навесні розвішують у парках, садах шпаківні, синичники, дуплянки. Добрі результати дає висаджування кущів, які є схованкою для гнізд.
   Ми, маленькі юннати, навесні приймаємо участь у районному конкурсі на кращу шпаківню, за що отримуємо грамоти та нагороди. До участі у конкурсах, акціях залучаємо батьків, які нам допомагають.
 Велика різноманітність факторів і їх дія, зводиться до впливу їх на птахів та території, де вони живуть.
 Тому, дуже важливо охороняти не лише самих птахів, але й місця їх проживання.
  Любіть птахів, охороняйте їх, а для цього треба вивчати птахів, знати їхні потреби щодо навколишнього середовища.

Балицька Діана, учениця 6 класу
Новоєгорівської ЗОШ І – ІІІ ступенів