8 квітня 2015 р.

Історія районної газети (поновлено 09.10.2021)

Багата історія районної газети

  Гортаємо сторінки нестаріючої районної газети і занурюємося у життя, працю, прагнення поперед-ніх поколінь. Ось найперший номер нашої районки, що мала назву «Під прапором Леніна». Перший її редактор – В. Кон, а перший друкар (хто пам’ятає, у Баштанці була ще й друкарня) – Степан Бурковський. Газета виходила двічі на тиждень тиражем 4100 екземплярів.
Пізніше редакційний колектив очолив І. Гройсман. Звісно, чільне місце на сторінках газети займали матеріали про роботу партії, про хід соцзмагань тощо.
Під час окупації району в період Другої світової війни газета не друкувалася, адже усі сили – на захист рідної країни.

Перший післявоєнний номер районки побачив світ 24 серпня 1944 року тиражем 1500 екземплярів. Газету редагувала Ганна Олексієнко (Тріско). Вона наново створила колектив, відновила поліграфічну базу.  
У 1947 році на цьому посту її змінив Михайло Лященко, який редагував газету до 1950 року. Потім редакторами були Олександр Манюта, Григорій Голуб, Андрій Гриценко. А у вересні 1955 року районку знову очолила жінка – Віра Пашинова, яка працювала до 1962 року. Потім газету редагували Григорій Рижков (з 1962 року), Борис Тупиця, Борис Цвєтов.

1 травня 1962 року районну газету перейменували на «Шляхом Леніна». Висвітлювала вона життя не тільки Баштанського, а й сусіднього Березнегуватського району. Міжрайонною газета була до 1965 року. 

Опубліковано у "Голосі Баштанщини" №40 від 9 жовтня 2021 року

Друзі! Щоб першими читати важливі публікації у районній газеті, запрошуємо вас передплатити "Голос Баштанщини" (за цим лінком)!  



У 1973 році редакційний колектив очолив Валентин Петренко. 
Валентин Миколайович виховав цілу когорту молодих творчих працівників газети. Серед них – Галина Мельник, Галина Радецька, Зінаїда Рогачова, Микола Смола, Любов Рогова, Олександр Басенко.

У 1983 році редакційний колектив очолив талановитий журналіст Олександр Басенко. 
З 1991 року районна газета стала називатись «Голос Баштанщини». 
У 1992 році редактором районного засобу масової інформації  стала Валентина Свирса, яка розпочала працювати в редакції у 1975 році на посаді коректора. До речі, багато історичних відомостей, що у цій статті  – інформація пані Валентини, яку вона збирала, узагальнювала для висвітлення у районці. Щиро дякую, колего!

З 2012 року маючи за плечима лише педагогічну освіту та пів року стажу редактора районної радіостудії «Баштанка» я очолив колектив «Голосу Баштанщини». Щоправда, долучатися до журналістської справи розпочав ще з 2005 року, коли створив власний Інтернет-проєкт «Моя Баштанщина – мій рідний край», а потім «Баштанка.НЕТ» та висвітлював усі події, що відбувалися у районі, у тому числі публікував  статті журналістів «Голосу Баштанщини». Але хіба ж робота в Інтернеті може зрівнятися із виданням друкованого ЗМІ?! Користуючись нагодою, щиро дякую усім за співпрацю, а особливо колегам, які повірили у мене, навчали та завжди підтримували, бо журналістика – нелегка і відповідальна справа, а редакторство-керівництво й поготів.

У нашої газети – багата історія. Саме в баштанській районці з’явилися перші проби пера відомого українського письменника Олександра Сизоненка – лауреата Шевченківської премії, літературних премій Нечуя Левицького й Юрія Яновського, премії «Прохорово поле». Історію  «Голосу Баштанщини» творили майстри пера і слова Валентина Свирса, Галина Мельник, Лідія Авраменко, Олена Виноградова. Продовжують журналістську справу талановиті Любов Курочкіна та Юлія Дубогрій.
Нині фінансами редакції завідує бухгалтер Олександр Олійник, а допомагає йому сумлінний та відповідальний касир Тетяна Тхорик. Завжди на ходу редакційна машина, дякуючи водію Сергію Балдуку. 

У творення газети вкладали працю, здоров’я, роки життя поліграфісти колишньої районної друкарні: лінотипісти Наталя Шевченко, Ярослав Шумлянський, Тетяна Чернова, метранпажі Галина Дерило, Світлана Рачковська, Майя Задорожня, Людмила Пацула, друкарі Віктор Ракітін, Юрій Палій. Не злічити, скільки ними та іншими поліграфістами не доспано ночей, щоб районка вийшла вчасно. Нині виходить у світ наша газета завдяки поліграфістам Миколаївської обласної друкарні – дякуємо за розуміння, підтримку усьому колективу та її очільниці Христині Малиш.
Доставляють газету передплатникам невтомні листоноші Баштанського та сільських поштових відділень. Віднедавна до справи доставки пошти долучилися працівники пересувних відділень поштового зв’язку – та ще історія, але маємо те, що маємо.

У лютому 2016 року колектив районної газети «Голос Баштанщини» на загальних зборах вирішив взяти участь у першому етапі реформування преси, згідно якого було виведено зі складу співзасновників – Баштанську районну державну адміністрацію та Баштанську районну раду. Чи був цей процес легким? Ні, але час минув, навіщо ятрити минуле... Редакції комунальних газет, і наша також, відтепер не отримують бюджетні дотації (фінансування баштанського ЗМІ і так було незначним), але ми почали співпрацювати з владою на договірних засадах – замовлення послуг на висвітлення діяльності влади. Випуск «Вісника Баштанської міської територіальної громади» друкується саме на цих умовах. Після перетворення редакції з комунального у приватне підприємство збереглися не лише назва газети, а й її цільове призначення, мова та тематична спрямованість. 

Щиро бажаю усім жителям Баштанщини здоров’я, достатку та Божого благословення на благі справи, а колегам – натхнення, креативних ідей та здійснення задумів. Нехай «Голос Баштанщини» і надалі розвивається, вдосконалюється і з кожним днем стає все більш затребуваним та цікавим.

Василь Гонта

 
30 квітня 1962 року (наказ №1) видано наказ про те, що "у зв'язку з організацією міжрайонної газети "Шляхом Леніна" по Баштанському району виробничому управлінню згідно рішення бюро КП України від 26 квітня ц. р. цього числа приступив до виконання обов'язків редактора газети" Григорій Рижков. поновлення 10.01.2018: